Hogere rente is in principe negatief voor vastgoedbeleggers, althans voor diegenen die hun vastgoed deels met (hypothecaire) leningen financieren. Immers, wanneer je meer rente aan de bank moet betalen blijft er voor jou minder over. Daarnaast worden door de hogere rente andere beleggingen, bijvoorbeeld obligaties, relatief aantrekkelijker dan vastgoed. Daar staat echter tegenover dat die hoge inflatie juist weer goed is voor de huurinkomsten, aangezien de huur jaarlijks aan de inflatie wordt aangepast. Naast de toenemende huurinkomsten komt daar ook nog de verwachte waardestijging bij. De waarde van vastgoed wordt namelijk uitgedrukt in relatie tot de huur, oftewel huur gedeeld door koopsom of koopsom gedeeld door huur. Wanneer die verhouding gelijk blijft maar de huur stijgt gaat de waarde dus ook omhoog. Dit betekent dus dat meer inflatie leidt tot hogere huur en een hogere waarde van de vastgoedbelegging.
Wat is nu het gecombineerde effect van die hogere inflatieverwachting en stijgende rente? Wij hebben dat modelmatig proberen te benaderen, waarbij wij ervan uitgaan dat het vastgoed met circa 55% banklening is/wordt gefinancierd.
Wanneer de langjarige inflatieverwachting met een half procent stijgt kan je per saldo één procent meer rente betalen, zonder dat je verwachte rendement omlaag gaat. Uiteraard is dat anders wanneer je al vastgoed bezit en dat al eerder gefinancierd hebt. Bij ons supermarktfonds.nl bijvoorbeeld hebben de afgesloten leningen nog een looptijd van ruim vier jaar. Hierdoor hebben wij voorlopig geen last van de hogere rente, maar krijgen wij wel het voordeel van de hogere inflatie. Voor de bankfinanciering van onze nieuwe aankoop van Winkelcentrum De Mare in Alkmaar hebben we de rente gelukkig al vroegtijdig gefixeerd. Zo blijft vastgoed voor ons ook in deze tijden een aantrekkelijke belegging!
Meer weten over beleggen in een vastgoedfonds? Neem nu vrijblijvend contact met ons op en bespreek de mogelijkheden voor uw situatie.